29/01/2018
INTERVIU: Vitalie Sârbu, stomatolog : ” Toate aceste produse trebuie procurate doar din farmacii !!!” CITEȘTE MAI MULT !

Vizita la stomatolog înafara durerilor este practicată de cetățenii Republicii Moldova?
Din păcate, această practică nu este pentru oamenii din Moldova, pentru că ei vin deobicei la stomatolog când au o durere sau discomfort. Este doar un procent foarte redus de persoane care coeștențizează cât de bine este să îți verifci sistematic starea de sănătate. Noi nu putem și nici nu suntem în drept să impunem o persoană să vină la profilaxie pentru a se ține în gardă cu sănătatea sa, fiecare decide pentru sine, în dependență de educația medicală pe care o are.

Internetul este o posibilitate de a-ți trata afecțiunile dentare fără a apela la stomatolog?
Niciodată internetul nu te va ajuta niciodată, pe deplin, să-ți efectueze acele manopere care îți vor ameliora durerile. Sunt persoane care pot să te consulte, dar nu poți fi sigur că acea situație poate fi caracteristică și pentru tine. La moment este dezvoltat serviciul stomatologic destul de bine, iar in cazuri de urgență se poate de apelat la spitalul de urgență, la clinici specializate care lucrează 24/24, unde ve-ți pleca rapid la o consultație și ve-ți fi cu mult mai satisfăcut decât tratamentul cu apelare la internet.

Cum să alegem corect periuța de dinți, apa dentară și ața dentară corespunzătoare fiecărei persoane?
La alegerea acestor instrumente trebuie să vă consultați cu medicul stomatolog. Peria dentară se alege moale sau medie pentru a nu deteriora smalțul dinților, iar periajul se face cu mișcări dinspre gingie spre vârful dintelui care trebuie să dureze aproximativ 2 minute. Apa dentară se utilizează pentru igienizarea cavității bucale, este un antiseptic utilizat pentru omorârea bacteriilor dar și ca deodorant de gură. Ața dentară trebuie aleasă după grosimea acesteia, ea se introduce în spațiul dintre dinți, se curăță lateral și nu se apasă spre gingie, ea trebuie să fie aleasă în dependență de spațiul dintre dinții persoanei. Toate aceste produse trebuie procurate doar din farmacii.

Măseaua din minte trebuie sau nu trebuie să o scoatem?
Pentru a scoate sau nu dinții din minte trebuie să plecați la stomatolog și el vă va da niște indicații asupra acestui moment. În cazul în care medicul de specialitate concluzionează că este nevoie de extracție dentară a dintelui din minte, atunci neapărat se va afectua această acțiune pentru a nu dăuna ceilalți dinți, dacă medicul zice că ai spațiul necesar pentru erupție, nu are nici o cavitate, nu deranjează ceilalți dinți atunci puteți să trăiți fericiți toată viața cu ei.

Sezonul de iarnă influențează cumva dantura unei persoane?
Dacă nu aveți nici o problemă cu dantura, sezonul nicidecum nu vă va afecta, iar pentru cei ce au hipersensibilitate dentară, iarna este o provocare pentru ei. Asta se manifestă prin durere în timp ce tragi aer rece pe gură, atunci când servești o băutură sau mâncare rece sau caldă și se tratează prin aplicarea substanțelor ce conțin fluor.

 

Autor: Victor Solonari